Soorten behandelingen

Ganganalyse

Aan de hand van klinisch- en biomechanische metingen (belast en onbelast) en gang- of loopanalyse kunnen we controleren of de werking van de voeten op termijn klachten/blessures zouden kunnen veroorzaken. Indien al klachten aanwezig zijn, kunnen we via deze analyse nagaan of de voeten hier de oorzaak van zijn en of we zooltherapie kunnen opstarten.

Voetverzorging

Onze instrumentele behandeling bestaat uit gespecialiseerde voetverzorging, vaak ook klachtgerichte behandeling bij:


  • Nagel- en huidaandoeningen zoals het verwijderen van eksterogen / eeltpitten en overmatige eelt of behandeling van ingegroeide nagels, schimmel- of kalknagels, ...
  • Orthoplastie: Vervaardigen van siliconenorthesen om teenstanden te corrigeren en om druk/wrijving tussen de tenen te vermijden.
  • Orthonyxie: Vervaardigen van nagelbeugels om hyperconvexiteit van de nagels te corrigeren en het ingroeien tegen te gaan.
  • Onychoplastie: Aanbouwen van de nagelplaat, dit om de nagel te verstevigen, afgebroken nagel op te vullen.

Zooltherapie

Voor onze zooltherapie werken wij met het Borginsole systeem. Wij meten het lichaam / voeten klinisch en biomechanisch uit en analyseren de werking van het lichaam via ganganalyse met onze high speed camera. Nadien maken wij een individuele 3D-voetafdruk met de 3D-digitizer. Hiermee ontwikkelen we een unieke en persoonlijke functionele zool die, door de nodige correcties, het lichaam terug in balans brengt om zo de klachten te reduceren.

Schoeneducatie

Voor een podologische zool is een goede schoen nodig. Dankzij een goede schoen kan de zool de optimale steun en correctie aan de voet bieden. Indien je slechte schoenen draagt, kan de podologische zool sneller verslijten. Wat is een goede schoen? Dit is per leeftijd en per persoon afhankelijk maar hier zijn alvast enkele tips:


  • De juiste pasvorm en vorm van de voet moet gerespecteerd worden
  • Juiste hakhoogte (maximum 3cm)
  • Contrefort moet stevig zijn (dit is wel afhankelijk van de leeftijd)
  • Uitneembare binnenzool
  • Mag niet in het midden van de schoen plooien
  • Veter- of velcro systeem voor goede aansluiting en pasvorm

Jaarlijkse screening diabetespatiënten

Vanaf een hoger voetrisico ga je best jaarlijks langs bij de podoloog voor een preventieve voetscreening, dit om voetwonden te vermijden. Vaak kan een wonde bij de diabetespatiënt niet gevoeld worden waardoor een kleine wonde tot een groot probleem kan leiden. Je kan op jaaronderzoek komen op eigen initiatief of op voorschrift van de huisarts. Tijdens de screening analyseren we de gezondheid van de voeten via algemene inspectie en voeren we ook nog 3 belangrijke testen uit:

  • Testen van de bloedsomloop: Via palpatie testen we de pulsaties (klopping) van de bloedvaten, om de bloeddoorstroming te evalueren en gepast advies naar de patiënt te geven.
  • Limited joint mobility test: Hierbij testen we de gewrichten op mogelijke verstijving (bij diabetespatiënten gaat de verstijving van gewrichten sneller), dit om drukzones te ontdekken en de patiënt gepast advies te geven en te wijzen op mogelijke voetwonden.
  • Gevoelstest: Hier testen we de gevoeligheid van de zenuwen via het monofilament, indien het gevoel op bepaalde plaatsen afwezig is kunnen we de patiënt advies geven ter preventieve verzorging.

Indien er bepaalde problemen geconstateerd zijn kunnen we een gepast behandelplan opstellen of doorverwijzen naar de specifieke discipline.